8 Mart 2012 Perşembe

Emekçi Kadınların Günü..

       Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü :) Ben kendi adıma tüm hemcinslerimin, emekçi kadınların gününü kutluyorum.Kadınlığın çok kutsal bir vasıf olduğunu düşünüyorum.Ancak bizler ne kadar bu günü kutlasakta,ülkemizde ne yazık ki kadınlara yapılan şiddet çok ileri seviyelerde.Umarım kadınlara yönelik şiddet en kısa zamanda son bulur ve bunu yapanlar en ağır cezalarla cezalandırılırlar.Şunu unutmamak gerekir ki kadın anadır,emekçidir, gelecek kadınlara muhtaçtır.

   '' 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisiönderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti.Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır. '' (wikipedia)



''Ey kahraman Türk Kadını sen yerlerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere 
yükselmeye layıksın...''
#Mustafa Kemal ATATÜRK





Kimi der ki kadın

uzun kış gecelerinde

yatmak içindir.

Kimi der ki kadın

yeşil bir harman yerinde

dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.

Kimi der ki ayalimdir.

Boynumda taşıdığım vebalimdir.

Kimi der ki hamur yoğuran.

Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek,

ne ayal, ne vebal.

O benim kollarım, bacaklarım.

Yavrum, annem, karım, kız kardeşim hayat arkadaşımdır..

#NazımHikmet









6 yorum:

  1. 365 gün boyunca bugun gördügümüz kadar ilgi ve alaka görmemiz dilegiyle diyorum ben de. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir dilek oldu katılıyorum bende, teşekkürler. :))

      Sil
  2. güzel olsun. iyi şeyler olsun. kadınlar bu denli kötü bir dünyayı hak etmiyor tüm insanlar gibi.
    kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım kadınlara yönelik bu vicdansızlık son bulur..Teşekkürler güzel dilekler için. :)

      Sil
  3. selam,
    çok güzel paylaşımlar var bu blogda..
    keşfettiğime sevindim :)
    takipdeyim...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum, çok teşekkür ederim. :)

      Sil